Letní denní tábor

2. - 6. 8. 2021

Letošní tábor jsme trochu zmenšili, zúčastnilo se ho 24 dětí, prioritně z turistického oddílu, z toho čtyři nejstarší členy oddílu – Emu, Ondru, Gábiho a Honzu - jsme podobně jako loni zapojili do příprav a organizace tábora. Celkem čtyři týmy se snažily „zachránit planetu Zemi“ – celý týden nás provázel příběh inspirovaný seriálem Návštěvníci. Ocitli jsme se tedy v roce 2484, ve chvíli, kdy Centrální mozek lidstva vydal varování, že Zemi hrozí střet s kometou, a vybral expediční týmy pro výpravu do minulosti – roku 1984, kde bylo potřeba získat sešit s výpočty pro přesun kontinentů.

Děti se musely nejprve trochu seznámit s dobou, aby se v ní dokázaly správně chovat. K heslu „hlavně nenápadně“ jsme se ostatně vraceli po celý týden, vždy po skončení programu, kdy jednotlivé týmy proměňovaly body získané v soutěžích za hody kostkou a postup v herním plánu. Tento plán často při vstupu na „nešťastné“ políčko se společenským trapasem pořádně zamíchal pořadím týmů.

Samotný přesun do minulosti si vyžádal velké množství energie. Všechny týmy ji musely pracně získat překonáváním lanových překážek a plněním dovednostních úkolů. Následoval pokus o záchranu sešitu z „hořícího domu“. Děti musely postupně projít a prohledat všechny „místnosti“ – stanoviště s překážkami. Místo sešitu nalezly jen indicie, které jim ale společně s dalšími informacemi získanými průběžně v celém týdnu, pomohly rozšifrovat místo, kde sešit je, a také jej nakonec společnými silami získaly. Pak už zbývalo jen vyrobit originální dopravní prostředky pro návrat do budoucnosti a předat nalezený sešit Světové radě a Centrálnímu mozku.

I přes nevlídné deštivé počasí, které zrovna jako naschvál přišlo v den plánovaného celodenního pobytu venku, děti zvládly uvařit oběd v kotlíku na ohni, a vyzkoušely, že i v dešti se dá venku strávit zajímavý hezký den. O výborné obědy a odpolední svačiny se jinak postarala paní Dolejšová z Penzionu Jaro a celkově o spokojené žaludky všech účastníků dbala Martina Kamelská. O program se společně postarali Katka a Klára Růžičkovy, Vendula Martínková a Toník Šimek.

Užili jsme si společně pohodový veselý týden a těšíme se zase na příští rok :-)